1) Ze všech druhů ovoce má mango nejvyšší podíl vitamínu A, obsahuje více než jeho doporučenou denní dávku. V mangu se nachází více než 16 druhů karotenoidů, které jsou důležité právě pro tvorbu vitamínu A. Nejhojnější zastoupení má betakaroten, karotenoidy jsou rostlinná barviva, která se v těle mění na vitamín A. Ten je velmi důležitý pro obnovu tkání, například pokožky a sliznic, mango se dá tedy využít k doléčení různých onemocnění jako je rýma, kašel nebo zánět hrdla.

celé plody manga

2) Průměrně velký plod, který má asi 300 g, poskytuje 138 % doporučené denní dávky vitamínu C pro dospělého člověka.

 

3) Nedostatkem vitamínu A se lidská pokožka vysušuje a a vytváří se na ní šupinky. Plod mangovníku pomáhá pleť zvlhčovat a udržovat její normální odstín. Pokud trpíte na ekzémy a další kožní onemocnění, rozhodně mango zařaďte do svého jídelníčku.

 

4) Mango má močopudné účinky. Pomáhá snižovat krevní tlak, je totiž bohaté na draslík. Draslík také pomáhá vylučovat přebytečné tekutiny a tuky z těla, mango se tedy doporučuje konzumovat i v případě, že chcete zhubnout.

 

5) Konzumace manga snižuje hladinu glukózy v krvi u lidí trpících na diabetes.

rozkrájený vnitřek manga

6) V mangu se vyskytuje také zinek, mangan a měď, které blahodárně působí na vlasy, jejich barvu a kvalitu ovlivňuje také kyselina pantotenová, která mimo to také zabraňuje jejich nadměrnému vypadávání.

 

7) Trpíte-li na akné, vyzkoušejte jednoduchou obličejovou masku z manga a tvarohu. Z dužiny udělejte kaši, přimíchejte tvaroh a naneste na obličej. Nechte 10 minut působit a poté opláchněte vlažnou vodou.

 

8) Mango lze konzumovat jak syrové, tak tepelně upravené. Nejvhodnější je použít ho do salátů nebo ho sníst samotné, můžete si z něj ale udělat i marmeládu nebo kompot.

 

9) Vápník a fosfor, které mango obsahuje, zajišťují zdravé kosti a zuby. Hořčík udržuje zdravé srdce a nervy, kontroluje práci svalů, zinek pomáhá proti únavě očí.