Rooibos čaj pochází z Jižní Afriky. Pěstuje se již po staletí. Vyrábí se z listů rostliny Aspalathus linearis a jeho oblíbenost vzrostla zejména v minulém století. Nejenom kvůli své chuti, ale také kvůli zdravotním přínosům, které nám jeho konzumace přináší. Oproti černému nebo zelenému čaji, rooibos neobsahuje kofein, což potěší ty, kteří jsou citliví na kofeinové nápoje. Můžete ho tedy konzumovat i odpoledne a večer, aniž byste narušili sv pozdější usínání. Chuť tohoto čaje je přirozeně sladká, pokud tedy nevyhledáváte přehnanou sladkost, není třeba ho již doslazovat. Mnoho lidí popisuje, že má v sobě tóny ovoce a vanilky.

sypaný čaj

Dá se skvěle pít jen tak, samostatný, ale také je výborný s přidáním dalších ingrediencí, jako je med, mléko či citrón. Často se k němu přidávají také další bylinky nebo ovoce, což vytváří vynikající sypané čajové směsi. Tento čaj se nejenom konzumuje v podobě nápojů, ale často se přidává i do dezertů nebo alkoholických nápojů. Rooibos je plný antioxidantů, které jsou velmi prospěšné našemu tělu. Chrání naše buňky před oxidačním stresem, který v nich vyvolávají volné radikály, které dokáží antioxidanty neutralizovat. Podporují také imunitní systém a zdraví naší pleti.

čaj

Konkrétně antioxidanty obsažené v rooibos jsou i protizánětlivé a působí preventivně proti onemocněním srdce. Tento čaj podporuje také naše trávení. Pokud máte problém s žaludkem, trpíte na křeče nebo jeho podráždění po jídle, rooibos vám může přinést okamžitou úlevu. Obsahuje totiž flavonoidy, které dokážou mírnit zažívací potíže. Dokáže také zklidnit náš nervový systém, takže je skvělou volbou pro ty, kteří trpí nadměrným množstvím stresu, pociťují na sobě úzkosti nebo mají problémy se spánkem. Příprava tohoto čaje je velmi jednoduchá, dvě čajové lžičky zalijete horkou vodou a necháte louhovat asi 5 až 8 minut. Je skvělý jak teplý, tak studený.