Káva je fenomén, který je součástí jednotlivých kultur po celém světě. Jde o druhou nejprodávanější komoditu na světě! Lidé pijí kávu pro její chuť, typické aroma a její povzbuzující účinky, za které vděčí obsahu kofeinu. Nejčastěji využívané druhy jsou robusta a arabica. Nejvíce kávy produkují země jako Kolumbie, Vietnam a Brazílie.
V našich končinách je nejtypičtějším způsobem přípravy kávy takzvaný „turek“, tedy zalití mleté kávy horkou vodou, ve které ponecháváme i sedlinu. Nejjednodušší je připravit si kávu instantní, ta ovšem není příliš kvalitní.
Z kávy se stala zejména ve městech moderní záležitost a lidé začínají dbát zejména na kvalitu a estetiku.
Jakou netradiční kávu si můžeme dopřát?
kávová zrnka
French press
Fench press je způsob přípravy, ke kterému budete potřebovat mletou kávu, ideálně čerstvou a speciální konvičku. Kávu nasypete do skleněné konvičky, zalijete horkou vodou a necháte dvě minuty odstát. Poté stlačíte sítko a kávu slijete. Zbavíte se tak sedliny, která je při dlouhém louhování nevhodná a vychutnáte si kávu jemné chuti.
káva v konvici
Džezva
Zde se využívá měděné nádobky, která bývá zdobená tepáním. Tento způsob přípravy pochází z arabských zemí. Příprava je jednoduchá. Do konvičky nalejete studenou vodu a přidáte kávu s cukrem. Směs přivedete k varu a odstavíte. To zopakujete dvakrát, kávu slijete do šálku, aby sedlina zůstala na dně a máte hotovo.

Moka konvička
Příprava v moka konvičce je oblíbená v Itálii, Evropě i Spojených Státech. Budete potřebovat speciální konvičku, většinou vyrobenou z hliníku a opět mletou kávu. Do spodní části konvičky nalijete horkou vodu, do zásobníku vsypte mletou kávu, zarovnejte a uzavřete. Konvičku postavte na vařič a přiveďte obsah k varu. Voda začne pronikat do horního zásobníku. Odstavte z vařiče dříve, než se všechna voda ze zásobníku odpaří, abyste předešli připálení.