· Velcí filosofové, učitelé i proroci v dávné i méně dávné minulosti se postili. I Pythagoras žádal od svých žáků, aby dříve, než je zasvětí do svého učení, vykonali třiceti denní půst.
· Budha a další postavy dějin doporučovali svým učencům periodické hladovky, protože poznali jejich blahodárné účinky na tělo i ducha.
· Po půstu mozek pracuje rychleji, paměť se vyjasní, problémy se řeší lehčeji a tělo omládne.
· Dokud člověk nevynášel nástroje a zbraně, nejedl maso. Živil se potravinami rostlinného původu. Proto byly jeho útroby zásadité povahy. Kdežto masožravci mají krev i celé vnitřní prostředí kyselé povahy.
· Člověk dnešní jí povětšinu potravu kyselinotvornou. Měla by však být opačná. V důsledku této nepřirozené stravy vznikají civilizační choroby. V těle se usazují toxiny – jedy.
· Nadbytek bílkovin z potravin živočišného původu zvyšuje výskyt srdečních chorob, rakoviny, ledvinových kamenů a onemocnění kloubů.
· V dnešní společnosti zůstalo povědomí o vhodném stravování. A někteří půst stále dodržují. Jejich tělo jim za to děkuje.
· Ovšem na druhou stranu – tělo si vždy samo řekne, co potřebuje. A pokud má na něco člověk chuť, ať to sní, pokud se pak cítí šťastnější.
· Na začátku jsou ideální krátké hladovky. Jeden den v týdnu po dobu čtyř měsíců. Poté je možné hladovku postupně prodlužovat na dva až tři dny. Až po půl roce je ideální doba na týdenní půst.
· Za rok od vycvičení těla se dá hladovka zdravě zvládnout i deset dní. Každé roční období se může zopakovat.
· Nemělo by se opomíjet na lékařský dohled nebo na zkušeného hladovkáře.
· Nezmiňujte se o vašem plánu lidem, kteří nemají potuchy o blahodárných účincích půstu. Budou vás kritizovat a radit vám. Nesetkáte se s kladnými ohlasy.
· Během hladovky je žaludek prázdný, trávicí procesy jsou vyřazeny z činnosti, takže všechna energie poslouží k detoxikaci, tedy k očištění organizmu od nahromaděných škodlivin.
· Důležitá zásada na závěr: jak dlouho půst trval, tak dlouho má trvat návrat k běžnému stravování. Začněte tekutou stravou, rozmixovaným jídlem, kašovitou stravou, přidávejte zeleninu, ovoce, olejnatá jádra, až budete sedět u stolu s talířem a příbory plného jídla.